torstai 29. maaliskuuta 2012

Putkentaivutin/prässi/muottipuristin 2


Ensimmäinen taivutus
Laitteesta on otettu "savut" eli testattu ensimmäistä kertaa taivuttamalla 22 x 1,5 mm saumattua teräsputkea 55 mm säteelle. Tulos välttävä. Pitää koittaa vielä saumattomalla putkella ja hydrauliikkaputkella saako niistä tyydyttävää mutkaa aikaiseksi näillä välineillä.

Kahden mutkan testi
Tein kaksi mutkaa: 165 astetta (joka on laitteen käytännön maksimi) ja 90 astetta.

 Ensimmäinen koetaivutus.

Näyttää tekniseltä
Keskellä hydraulisylinteri ja lesti. Vastinrullat oikealla ja vasemmalla. Putki niiden välissä taivutettuna. Vastetason yläpinnat jyrsin suoriksi.

 Taivutus alapuolelta.

 Kahden taivutuksen tulos.

Ohutseinämäinen lommahti
90 ja 165 astetta. Lieviä mutta harmillisia muodonmuutoksia taivutuksen keskellä. Tässä siis halvimman tyyppinen huonekaluputki ohuella seinämällä. Hydrauliikkaputki taipuu aivan odotetusti ilman muodonmuutoksia.

 Muodonmuutos keskellä mutkaa.

Lähikuva muodonmuutoksesta.

Mikä vikana
Koska samanlainen muodonmuutos löytyi myös loivemman 90 asteisen mutkan keskeltä voinen päätellä että säde on ollut liian jyrkkä, lestin muoto huono tai putken laatu on kelpaamaton tähän suoritukseen.

Vaihtoehtoja
Lestiä voi leventää mutta silloin putki entisestään taivutuksessa litistyy. Uusi lesti loivemmalla säteellä lienee varmin ratkaisu ongelmaan. Saumattu putki ei kuitenkaan liene laadultaan paras taivutettava ja 1,5 mm seinämävahvuus liian ohut näin jyrkälle säteelle.

Vaivaa voi sietää
Mutkassa oleva vika ei toisaalta heikennä kovastikaan putkea. Kysymys on lähinnä esteettisestä haitasta.

Varsin tyydyttävää
Muutoin rakennelmani toimi odotetulla tavalla. Vielä tarvitaan säädettävälle tasolle paksuhkot, min 15 mm vahvat teräslevyt jonka jokainen reuna on eri tavalla lovettu eri kokoisia ja muotoisia akseleita ja laakereita varten. Sekä levyjen keskellä eri kokoiset reiät samaan tarkoitukseen. Lisäksi yksi umpinainen jämäkämpi levy asennusta varten.

 Lievästi keskeneräinen.
Loppuvarustelua
Jalat lattiaan asti pitää asentaa ja maalia levittää. Reikiä pystytolppiin pitää porata vielä neljä puolelleen.

Kierrätystä
Entinen tietokonepöytä koki renessanssin päätymällä hyllylevyksi tarvikkeita varten. Ennen maalausta pitänee tehdä vielä muutamia osia kuten lisää tappeja ja koukkuja vasteille ja muille tarvikkeille. Sekä lisää erikokoisia lestejä tarpeen mukaan.

Ohjeistusta
Sain ystävältäni Repeltä vinkin miten välttää litistyminen ja muut muodonmuutokset taivutuksen aikana. Kyseinen idea on helpoiten toteutettavissa sellaisessa taivuttimessa jossa lesti pyörii keskiönsä ympäri ja vetää kiertyessään putken mutkalle ympärilleen vastetasoa tai rullaa vasten.

Menetelmän vaihto
Tuossa kuvan esittämässä rakenteessa menetelmä on vaikeampi toteuttaa mutta ei mahdoton.
Toisaalta tuohon prässi-systeemiin voi lisätä edellä selostetun taivutusmenetelmän.

Konekäyttöinen taivutin.

Ehkä lisävarusteeksi
Tämän rakenteen kun nostaa pystyasentoon ja kiinnittää prässin tason kylkeen ja käyttää vipuvarren avulla hydraulisylinterin voimaa lestiä pyörittävänä liikkeenä saa yhden toiminnon lisää kokonaisuuteen.

Menetelmäero
Näillä kahdella taivutusmenetelmällä ei juuri ole eroa jos pyritään tekemään vain yksi mutka. Jos pitää tehdä kaksi mutkaa niin että niiden välillä ei ole lainkaan suoraa kohtaa niin tämä jälkimmäinen taivutustapa on siihen sopimaton kun taas tuo tekemäni puristin pystyy tekemään kolme erisäteistä mutkaa peräkkäin ilman suoraa osuutta mutkien välillä jos niin halutaan.

Tunkkiin rakennemuutos
Pumpun toimintamekanismin jouduin muuttamaan alkuperäisestä päinvastaiseksi koska koko entinen tunkki on käännetty ylösalaisin.

Ent. tunkki. Nyk. hydraulisylinteri ja pumppu.

Vipusuunnan kääntö
Vipuholkin kääntö toisin päin ja tukipisteen rakentaminen toiselle puolelle sylinteriä käänsi vipumekanismin suunnan niin että pumppausliike tapahtuu luontevasti ylhäältä alas. Ruuvikiinnitys vipuvarrelle tuli myös tehtyä hitsaamalla M6 mutteri holkin kylkeen.

 Sama asia edestä päin.

Viimeistely tehty
Puristimen runko sai viimeiset säätöreikänsä ja ja kirkkaan vihreän maalin pintaansa. Vastintaso on mattamusta ja maalattu vain ohuelti koska siihen tulee vielä kiinnitettäväksi lisä- ja apuvälineita sekä pulteilla, akseleilla että hitsaamalla.
Vanhan tietokonepöydän korkeussäädettävät jalat kiinnitin työtasoon ruuveilla ja parilla pultilla. Kuvia tulee kunhan saan maalin kuivaksi ja koottua osat paikoilleen. Käyttö onnistuu istualtaan jalkoja rasittamatta.

Sen jälkeen alkaa lisälaitteiden teko.

 
 Maali peittää pikkuvirheet.

Lestissä on jousikuormitteinen lukitsin.

Palautinjousi tarpeellinen
Jälkeenpäin rakenteeseen on lisätty palautinjousi ja tarkoitus on asentaa jo hankittu painemittari johonkin sopivaan kohtaan.

Lisäys 01.12.2013
Prässi on toiminut moitteitta kohta kaksi vuotta niin taivutuksessa kuin satunnaisessa laakeriasennuksessa myös. Lisävarusteeksi on nyt myös rullat 30mm putken taivutukseen. Aivan vastaavanlaiset kuin on nuo kuvassa olevat mutta vastinrullat pienemmät läpimitaltaan kun taas painin on säteeltään isompi.

Järeämpää putkea
30 mm putkea 3 mm:n seinämävahvuudella taivutin Sääksjärvi Triken tukivarsien tarpeeseen. Paria taivutusta varten on tietysti hieman isotöistä valmistaa lestit mutta jatkoa ajatellen seuraava taivutus kyseisillä lesteillä käy nopeasti. Haluan uskoa että nyt valmistuva trike ei ole viimeinen homma sitä lajia.

Lisäys 07.11.2016
Prässi on toiminut moitteitta. Tuossa edellä oli ohutseinäisen huonekaluputken taivutusta. Nyt taivutin hieman järeämpää ainetta. Kahden millimetrin seinämällä olevaa 22 mm hydrauliikkaputkea. Mutkat tulivat erinomaisia eikä haitallisia muodonmuutoksia ilmene. Tein kaatumaraudat taakse uudempaan moottoripyörääni. Malli on 1400 GTS.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista lukea, miten putkea taivutetaan hydraulisylinterin avulla. Uskon, että tuo esteettisesti haittaa kun putkeen tuli tuollainen muodonmuutos. Ilmeisesti siis, kuten mainitse, liian jyrkkä säde on tämän aiheuttanut. Mielenkiintoista miten paljon kyllä on varmasti otettava huomioon putkea taivuttaessa luultavasti putken pituudesta aina lestien säteisiin asti. Tässä varmaan myös putken seinämävahvuudella on omat rajoituksensa taivutuksia ajatellen? Kuvittelisin, että paksu seinämä ei mahdollista jyrkkien kulmien taivuttamisen ilman tuollaista kuprua putkessa. http://www.pikapaja.com/hydraulisylinterit

    VastaaPoista
  2. Paljon saa asioita aikaan kun on näppärä käsistään! Minua hirveästi kiinnoistaisi tehdä itse jotain, mutta lähinnä olen ajatellut esimerkiksi pöytää tai tuolia. Uskon että voisi olla suhteellisen helppokin projekti, jos käyttää esimerkiksi huonekaluputkia. Kulmien taivuttaminen tuskin itseltäni onnistuu, mutta eipä se tuollaisissa olekkaan semmoinen mitä tarvitsisi tehdä, jos vaikka pöydänkin nyt tästä askartelisi.
    http://verkkokauppa.lapinmetallikierratys.fi/tuote-osasto/huonekaluputki-nelio/

    VastaaPoista