perjantai 12. joulukuuta 2014

Pyörötangon taivutin


Kaupan tuotteet hieman avuttomia
Kävin eri kauppojen hyllyjä tonkimassa löytääkseni putken-, tai tässä tapauksessa umpiputken taivuttimen. Rautakaupassa tarjottiin sellaista jolla taivutetaan harjateräksiä mutta niillä mutkat tulevat epämääräisiä ja materiaali saattaa naarmuuntua. Lisäksi muilla tarjotuilla taivuttimilla tulee liian jyrkkää kulmaa tai ne eivät kestä umpitavaran taivuttelua. Sellaiset taivuttimet olivat tarkoitettu keveämmille materiaaleille ja ohutseinäisille putkille.

Romikselta rautaa
Hain romuliikkeestä parillakympillä materiaalia ja arvelin tekeväni itse kunnon taivuttimen millä saan pyöreään terästankoon sellaisia mutkia kuin haluan ja siististi. Esimerkiksi juuri tasan 50 mm säteellä. Yksi mahdollinen laite tarkoitukseen olisi mankeli tai prässi mutta ne eivät oikein sovellu kun aihio on 4 metriä pitkä ja matkalle pitää vääntää useampi mutka eri suuntiin. Homma pitää tehdä ulkotiloissa. Kyse on eräänlaisesta koristemuotoilusta paikan päällä.

Vain kahta kokoa
Toistaiseksi taivuteltavaksi on 6 ja 8 mm tarkkuusvalssattua pyörötankoa. Olen taivuttimessani varautunut myös lattaraudan ja paksumpien pyörötankojen ja putkien taivutteluun. Prässissä olisi helppo tehdä mutta pitkien kappaleiden kanssa se ei oikein toimi. Kas kun useamman metrin mittainen tanko ei mahdu sisälle saati sitten taipumaan 180 asteen mutkalle toisesta päästään. Tulee katto tai seinät vastaan!

Hieman aikaa vievää työtä
Ratkaisu perustuu kahteen rullaan joissa on urat kullekin tankokoolle. Rullat ovat laakeroitu vipuvarsiinsa joista toinen on staattinen osa ja pienempi kiertää isompaa ympäri. Taivutuskohde saa olla paikoillaan ja taivutin liikkuu. Sorvailuun on mennyt aikaa mutta sitä onneksi kalenteriin on merkitty jälleen ainakin vuosi lisää ja kellossakin viisarit kiertävät ympyrää.

Riittää toistaiseksi
Nyt on kehään sorvattu kaksi uraa. Siihen mahtuu neljä uraa. Lähimmäksi vääntiötä tulee suurin ura. Tällä hetkellä se on 8 mm leveä ja 4 mm syvä.

Reserviä
Jos tarvitsee tehdä mutkia 10 mm tankoon niin sorvaan 8 mm uran suuremmaksi, 6 mm uran 8 mm kokoon ja uuden uran 6 mm tangolle. Arvelisin että tämän tyyppiselle taivuttimelle maksimi lienee 12 mm tangon taivuttaminen joka sekin vaatinee jo jatkovarret.

Seuraavaksi hitsaus
Huomenissa hitsailen tekemiäni osia nippuun ja sen jälkeen hiekkapuhallus ja maalaus. Loppuviikosta voin alkaa taivutella kokeeksi. Maalamattakin laite varmaan toimisi mutta maalaamiseen on syynä se että aiemmin, muka kiireellä tehdyt työkalut ensimmäisen, usein ainoan, käyttökerran jälkeen jäivät jonnekin ruostumaan. Nyt ei ainakaan niihin satsattu materiaali ruostu ja on käyttökelpoinen vielä myöhemminkin. Vaikka sitten ihan toiseen tarkoitukseen.

Joitakin puolivalmiita osia.

Alareunassa 8 mm pyörötankoa pieni pätkä malliksi. Tätä tavaraa riittää taivuteltavaksi.

Koetaivutus

Osat on tehty ja vipuvarret kiinnitetty sekä ensimmäinen koetaivutus tehty. Yllä kuvassa oleva tanko ei ole enää suora vaan tasaisen kaareva. Aloituspäähän jää, luonnollisesti, 30 mm suoraa mutta sen jälkeen on kaarre säteeltään tasaista. Kokeilin laittaa kaarelle taivutetun puikon uudelleen taivuttimeen mutta nurin päin. Väännön puolivälissä puikko oli S-muotoinen ja koko käännön jälkeen samanlainen kuin se jo kerran oli mutta toisin päin. Mutkia tällä ei sentään oikaisemaan pysty. 

Puhdistus ja maalaus
Osille hiekkapuhallus ja mustamaalaus. Laakerit asensin paikoilleen liiman kera kun en viitsinyt tehdä puristussovitteita. Huomenna jos jaksaisi koota ja tehdä lisää koetaivutuksia.

Osat on maalattu ja koekäytön aika. Tarkoitus on taivutella lattarautaa sekä erikokoisia pyörötankoja ja miksei putkiakin.

 Taivutin kuljetusasennossa.

Voi vielä parantaakin
Varret on taivutettu niin että ne voivat mennä ristiin kun tarvitaan paljon taivutusta kuten 180 astetta. Se onkin taivuttimen käytännön maksimi koska suurempaan kulmaan taivutettua puikkorautaa ei saisi tämän tyyppisestä taivuttimesta pois. Sekin on kyllä mahdollista toteuttaa siten että isompi rulla halkeaa urien pohjien keskeltä. Lattarautaa sen sijaan voi taivuttaa niin pitkään kuin varaa on. Säde sisäkaarteessa on silloin 55 mm.

 Taivuttimen rullat.

Mankeloi, ei väännä väkisin
Iso rulla on ulkosäteeltään 55 mm. Pieni 15 mm. Jälkimmäisellä mitalla ei ole niin tarkkaa. Monessa taivuttimessa on vain palikka joka pyörii ja joissain vain lovi jossa taivutettava kohde liukuu. Tämä tekee kaaren mankeloimalla eikä tarvitse niin paljon voimaa kuin edellä mainitut.
Kuten näkyy on isossa rullassa mahdollisuus vielä muunkin halkaisijaisiin taivutettaviin.

Ensimmäinen koetaivutus 90 astetta.

Toimii!
Homma sujui kuin olin suunnitellutkin. Ei ongelmia. Mutkat ovat alusta loppuun symmetrisiä ja mitään lovia tai naarmuja ei synny.

Koetaivutettu 8 mm pyörötanko ja 2 x 15 mm lattarauta.

Sisä- keski- ja ulkosäde
Lattaraudan sisäkaarteen säde on tarkalleen sama kuin puikkoraudan keskisäde koska lattarauta taivuttuu ison ja pienen rullan ulkokehien välissä kun taas 8 mm puikko kulkee 4 mm syvän uran pohjassa. Lattaraudan paksuus rajoittuu siihen kuinka paksua jaksaa vääntää. Leveys rajoittuu rullien pituuden mukaan eli noin 50 mm.

Työtä pelkäämättä
Tulos tyydyttää. Kohta pääsen tositoimiin. Taivutin on painavahko mutta eipä hommatkaan ole kiireellisiä niin ehtii taivistelun välissä lepäämään. Painoa on siksi että taivuttimessa on optioita muillekin mitoille. Kunhan vain sorvaisin uria lisää.

Lisävastin
Tein vielä pienen muutoksen ja lisäyksen taivuttimeen. Kyseessä on irrotettava taivutusvastin.

Tasopinta ja irrotettava lisävastin.

Helposti asennettava ja irrotettava
Kävi ilmi että alkuperäisellä vastimella ei lattarauta taivu aivan 180 astetta. Siksi piti tehdä pieni muutos. Putkea piti litistää ja siihen laittaa irrotettava vastin. Toisella puolella putkea on mutteri hitsattuna johon vastintappi tukeutuu.Vastimen päässä on ruuvitaltalle ura eli vastintappi voidaan tarvittaessa poistaa helposti.

Lattaraudan koetaivutus.

Moneen tarkoitukseen
Taiteellisen näköistä teräskaidetta syntyi toistakymmentä metriä. Valitettavasti siitä ei ole kuvaa.
Mutta eräästä toisesta, omasta projektista on. Kaatumaraudan valmistus.
Siihen tein mallin puikkoraudasta eli pyörötangosta jonka mukaan taivutin kaatumaraudan kahdesta osasta 22 mm:n hydrauliikkaputkesta.

Putkentaivutin
Malli kaatumarautojen taivutukseen, kuten edellä mainitsin, syntyi pyörötangosta mutta itse kaatumaraudan, joka on 22 mm:n hydrauliikkaputkea, taivutin prässissä jossa on yksi painin ja kaksi pyörivää vastetta.

1 kommentti:

  1. Joo ei aina saata paras valikoima olla noissa kaupoissa. Itse juuri samanlaisen taivutteluprojektin tein kotona, ei ihan noin onnistuneesti mennyt. Ehkä kaksinkertaisella työmäärällä pääsin lopputulokseen. https://www.polarputki.fi/pyoroterakset/

    VastaaPoista