Anopin vanha
Tietokone on vuodelta 2006 eli ns. rippikouluiässä. Toimii hienosti. Anopin käyttömäärä oli liki olematon eikä hän kymmenen vuoden käyttönsä aikana montaakaan kertaa tehnyt mitenkään erikoisia toimenpiteitä tällä ja senaikainen Windows-käyttis oli sekin jo vanhentunut.
Uusi käyttäjä
Saatuani koneen omaan käyttööni oli ensitoimena päivittää käyttöjärjestelmä ajan tasalle. Omatoimisesti latasin verkosta suoraan Ubuntu 16.04 LTS 32Bit.
Se oli käytössäni yli kymmenen vuotta kunnes sen päivitysikä tuli täyteen eli päivityksiä ei enää saanut. Ohjeistus jonka sain silloin aluksi oletuksena kaverilta että noin vanha kone ei voi olla kuin 32 bittinen mylly. Tämä laite on kuitenkin 64 bittinen mutta uskoin kaveria. Eipä siitä isompaa haittaakaan ollut vuosien varrella.
Muinaisen Ubuntu 16.04 LTS lataus
Netistä löytyi lähde josta parilla hiiren naksauksella sai latauksen alkuun. Silloin elettiin vuotta 2011. Menemättä yksityiskohtiin uusi asennus pyyhki Windowsin pois ja asentui koneelle kuin kotiinsa ilman isompia sovitteluita. Aikaa meni melkein koko yö sitä ladatessa ja asentaessa. Siinä kaikki ja kaikki toimi. En ainakaan silloin osannut enempää vaatiakaan. Enkä myöhemminkään.
Uusi käyttöjärjestelmä Xubuntu
Nyt oli suuresti apuna eräs aktiivinen Linux-harrastaja, toki matkan päästä sähköpostipohjalla tuettuna ja varalla myös eräs keskustelufoorumin yksityisviestiosio, jota ei isommin tarvittu, sekä puhelin. Puhelinta tarvittiin vain kerran kun piti päivityksen aikana kysyä terminologista neuvoa.
Kaikki tarpeelliset tiedostot piti koneelta siirtää muistitikulle. Suurin osa valokuvia ja jokunen "tuulilasikameran" elokuvanpätkä. Yhteensä reilut 16 gigatavua. Melkoinen tiedosto. Ilman ulkoista tallennusta olisivat tiedostot kadonneet uuden päivityksen yhteydessä.
Suorituskykyparannus
Kun tietokoneeni tekniset tiedot selvisivät niin valinnaksi tuli ensin Xubuntu 18.04 LTS 64 Bit. johon siihenkin on vielä päivityksiä saatavana noin viideksi vuodeksi mutta tavoite oli edempänä. Kun tämä DVD:ltä ladattu 18.04 oli koneessa oheistöineen noin kolmessa vartissa 3G-palikan yhteyden kautta käyttelin tätä järjestemää muutaman päivän normi juttuihin eli sähköpostiin, eri foorumeille, tiedonhakuun netistä ja pieniin kaupallisiin hankintoihinkin.
Viimeisin käyttöjärjestelmä
Toistaiseksi lopullinen valinta ja nykyinen asennus on Xubuntu 20.04 LTS johon on vielä tarjolla ylöspito reilun kuuden vuoden ajan. Sen asennus Xubuntu 18.04 LTS:n "päälle" sujui puolessa tunnissa mutta sen jälkeisten lisäosien, ym muun tarpeellisen ohjelmiston lataaminen ottikin aikaa melkoisesti. Siihen olin kyllä varautunut. Päivityksiä tulee liki päivittäin.
Osa päivityksistä kysyy vain että päivitetäänkö. Niihin yleensä myöntävä vastaus. Erikseen ovat päivitykset joihin tarvitaan salasanaa. Ihan tarkkaan en näiden päivitysten eroa vielä tiedä.
Lisää toimia jatkossa
Järjestelmä on nyt täysin käyttökelpoinen ja mukava käyttää joten ei valittamista.
Toimenpiteitä jatketaan vielä paremman palvelutason ja käyttökokemuksen kehittämiseksi.
Nettiselain ja sähköposti lienevät tärkeimmät. Erilaiset piirto-ohjelmat ja kuvankäsittely ovat myös tarpeellisia itselleni. Tämän blogini ylläpito ja laajentaminen tarvitsee monenlaista sovellusta vaikka yritänkin yksinkertaistaa mahdollisimman paljon.
Muita asioita matkan varrelta
Merkittävin havainto vuosien myötä oli että läppärin jäähdytyspuhallin kävi liki aina täysillä. Melkoinen suhina. Arvelin aluksi että vanha kone on vain niin suurella rasituksella että jäähdytystä oikeasti kovasti tarvitaan. Kyse ei ollut siitä vaan likaantumisesta.
Päätin siivota koneen sisällystä purkamalla sen koteloa auki. En siinä onnistunut kun en keksinyt miten laite on koottu kun kaikkien näkyvien ruuvien avaamisenkaan jälkeen eivät suojarakenteet irronneet. Väkivaltaa en halunnut käyttää. Keksin toisen tavan.
Se toinen tapa siivoukseen
Sähköt pois eli virtajohto irti ja akku irti. Läppäri kansi avattuna "suulleen" pöydälle ja pölynimuriin kapea suulake letkun päähän. Sillä imuroin tietokoneen sisällä olevaa pölyä vastavirtaan normaalin jäähdytysilman kulkusuuntaan nähden. En tietenkään voinut imuroidessa havaita lähteekö jostain pölyä vai ei. Seuraava käyttökokemus kuitenkin oli että jäähdytyspuhallin ei pyöri kuin aivan hiljalleen ja kone on huomattavasti viileämpi käytössä. Myös näppäimistön imuroin. En silti suosittele menetelmää.
Hankinta: tehoakku
Alkuperäinen lituskainen akku oli jo menettänyt kykynsä. Vain painolastia. Kävin paikallisessa tamperelaisessa paristokaupassa Rautatienkadulla tilaamassa tehoakun vanhan akun tiedoilla. Pari päivän päästä sellainen oli kourassani ja maksoi noin 50€. Normaalisti kotioloissa ei akulla olle suurta virkaa ja kaupunkiasunnossa ei sähköt katkeile.
Iso akku sopii mökkitarpeisiin
Mutta mökillä asia on toinen. Menneenä kesänä pisin oli puolen vuorokauden sähkökatko myrskyn vuoksi. Olin silloin mökillä yksin ja ulos ei ollut juurikaan asiaa. Jääkaapin kylmyys pysyy kun ei auo sen ovea. Lisäksi pakastelokerossa olevat "kylmäkallet" pitävät lämmön alhaisena. Lämmintä konjakkia oli nautittavaksi.
Tietokoneen suhteen nettikäyttö onnistui koko myrskyn ajan vaikka verkkovirtaa ei ollut tarjolla. Tosin akun "merkkivalo" parin tunnin käytön jälkeen näytti punaista. Olin kuitenkin varautunut apuvirtalaitteella. Sen varassa pärjäsi vielä kolme tuntia lisää. Enempää ei tarvinnutkaan vaikka myrsky ei ollutkaan vielä ohi.
Edelleen elävältä anopilta peritty läppäri pelaa omiin tarpeisiini enemmän kuin riittävästi. Käyttö päivittäistä. Ei kuumene kun imurointi on kertaalleen uusittu. Talviaikana päivittäinen käyttöaika on 3 - 8 tuntia riippuen muista kiireistä. Eli käytössä on ollut. Suvella käyttö sattumaisempaa. Käyttöaika ei korreloi käyntiajan suhteen sillä kone on valmiustilassa eli virta päällä odottelemassa käyttäjäänsä. Yöksi sentään sammutan ja siksi aikaa jos poistun asunnosta pidemmäksi aikaa. Mukaan otan mökille ja silloin jos on oleskelua jossain pidempään kuin viikko mutta en millekään lomamatkalle enkä vain huvin vuoksi. Aiemmin mainittu "uusi" akku on edelleen kunnossa ja käytän sen ajoittain tyhjäksi ja lataan noin 80% tasoon. Päivityksiä käyttöjärjestelmään tulee arkipäivisin keskimäärin joka toinen päivä. Joskus harvemmin. Päivityksiä, käytön kannalta, on kahta tyyppiä: ilman kirjautumista tapahtuvia keveitä päivityksiä ja laajempia päivityksiä jotka vaativat koneen käyttäjän luvan. Epäonnistuneita päivityksiä ei juurikaan ole ollut tai en ole sitä käytössäni huomannut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti