Vaikutus tavanomaisuuteen
Sanoisin että ei juuri mitään. Kaupassa pitää käydä kaksi - kolme kertaa viikossa. Kerran kuussa apteekissa. Viinakaupassa satunnaisesti. Verstaalla käyn liki päivittäin arkisin eli max 3 - 4 kertaa viikossa. Mikäli saan talouden auton käyttööni. Verstaalla aikaa kuluu tunnista neljään tuntiin kerralla. Siellä tapaan ketään harvoin ja silloinkin matkan päästä.
Kauppareissu
Maski naamassa mutta usein olen ainoa jolla on. Asiakkaille ei ole maskipakkoa koska eihän kukaan vaivaudu. Maskilla ei taida olla merkittävää merkitystä monille. Henkilökunnalla kuitenkin maskit on.
Koti
Tämä voi olla ongelma sillä puoliso käy säännöllisesti töissä ja tapaa alaisiaan ja asiakkaita. Siihen en voi vaikuttaa. Pestään käsiä kotiin tullessa mutta muuta ei.
Niitä emme ole tapailleet juurikaan eikä varsinkaan porukassa. Yksittäin sattumoisin turvavälin kanssa. Onnistuu hyvin ulkona sivutuuleen.
Harrastukset
Vaimolla avantouinti ja maalaus sekä muitakin taidejuttuja. Hänellä on taidesoppi olohuoneen nurkassa. Itsellä moottoripyöräilyyn liittyviä juttuja, kuten tämä blogi ja moottorinohjauksien tietokoneavusteinen muokkaus. Hoituvat joko tietokoneella tai Verstaalla fyysisen työn ääressä.
Kerho
Käyn siellä tekemässä asioita ja kerhoillassa melko säännöllisesti kuten kunnon kerholaisen pitää. Kerhoiltaisin kellään ei ole maskia. Pitäisikö muuttaa käytöstä? Erään jäsenen tutuntuttu on sairastanut covidin. Ei, kuulemma, ollut flunssaa pahempi. Itse en tiedä ketään jolla olisi ollut ko. vaiva.
Anniskelupaikka
Paikallisessa pubissa ei kukaan käytä maskia ja siellä on tavanomaisesti, viikolla, vain vakioasiakkaat. Tunnen suurimman osan nimiltä jo ennestään. Viikonloppuisin pidättäydyn käymästä pubeissa. Mutta ruokaravintoloissa saatamme vaimon kera käydä harvakseltaan viikonloppuina. Siellä on olleet hyvät etäisyydet. 2H+K, Pulteri, Pianobaari eli Astor ja muutama muu.
Puolet paikoista poistettu ja baarijakkarat baarin puolelta. Henkilökunnalla kaikilla kangasmaskit. Asiakkailla ei kenelläkään mikä tietysti on ruokaravintolassa oletettavaa käytöstä.
Museo
Viikonvaihteen museokäynnillä hieman jonotettiin. Tampereen Taidemuseoon ei otettu kerralla kuin 10 henkilöä. Eläkeläislippu maksoi 5€. Kaikilla oli maski jo ulkoa tullessa ja poistuessa sekä siinä välissä.
Bussi
Useimmilla yli keski-ikäisillä oli maski ainakin suurimman osan matkaa. Teineillä ja sitä nuoremmilla ei lainkaan. Niitähän riittää aamuisin ja iltapäivisin. Melske sen mukainen arkisin.
Haalariduunarit
Ei kellään maskia sisätiloissa saati ulkona. Kaupungin työmailta ohimennen bongattuja.
Helmikuun puolella
Satuin poikkeamaan liikeyrityksessä jossa oli useita varhaisaikuisia aulassa. Itselläni oli maski mutta heillä ei. Koin naureskelun ja ukottelun hieman vaivaannuttavana. Muuta harmia ei ollut. Onko heillä jokin kapinamieli vastaan jotain, näkymätöntä uhkaa vai vain ikääntyneisyyttä. Toivottavasti on sillä heitäkin asia koskettaa. Aikanaan.
Itse tykkäisin käydä lähikaupassa ilman huomiota elintarvikekaupoilla.
Saattaisin ostaa vaikka preservatiivejä huomiotta.
Teinit ja muut varhaisaikuiset
Miten he voivat ajatella että heidän käytöksensä on normaalia? Ehkä heidän näkökulmastaan. Voihan kuitenkin olla niin että tartunta kulkee heidän vanhempiinsa heidän kauttaan ja siitä muuhun sukuun jos ovat heidän kanssaan tekemisissä. Onko ajatusketjussaan puutteita? Vaikutukset voivat olla merkittäviä.
Omat sukulaiset ja muut
Oireettomana voisi ajatella että ihan ok tavata veljiään, sisariaan ja heidän lapsiaan. Saati vanhempiaan. Tosin omassa tapauksessa he lepäävät jo kirkkomaassa. Olisi kuitenkin varsin harmillista jos sittenkin on oireeton taudinkantaja tapaamisen hetkellä. Kenen tahansa suhteen.
Jos sairastaa jo
Tuleeko suku katsomaan tai pitämään kädestä jos kituu viimeisiään. Ehkä, matkan päästä. Mutta tuskin kosketusetäisyydeltä.
Ei suinkaan. Niin vain voi käydä. Mahdollisuuksien rajoissa. Itse jättäisin tämän kulkutaudin kokonaan väliin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti