Sivut

sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

3G:stä 4G:hen

 

Jo ikääntynyttä teknologiaa
Liki parikymmentä vuotta käytössä ollut ja silloin lahjaksi saamani 3G-asema palveli kuluneelle viikolle asti lähes moitteettomasti. Sitä ennen olikin puhelinmodeemi pääasiallisessa käytössä. Siinä välissä lyhyt, noin vuoden, aika jolloin käytin muiden WiFi-liittymiä kuten kahviloiden, ravintoloiden sekä tyhmien ihmisten liittymiä jotka eivät olleet millään tavalla suojanneet liittymiään. Rikos on vanhentunut.

4G ja 3G.

Eroja
Niitä ei isommin ole: 15 vuotta vanha Huawei 3G on aivan riittävän nopea kuvien ja videoiden katseluun puhumattakaan tekstien ja äänen välittämisestä. ZTE 4G toimittaa siis aivan samoja asioita. Jälkimmäisen eduksi voidaan mainita että ottaa nopeammin ja varmemmin langattoman yhteyden kuin Huawei. Se vaati, toisinaan, muutaman sammutuksen ja uudelleenkäynnistämisen muodostaakseen yhteyden läppärini ja itsensä välillä. Harvemmin kävi niin että Huawei ei saanutkaan yhteyttä verkkoon kertayrityksellä. Kaipa ZTE tapansa näyttää. Vika voi olla myös tietokoneessanikin sillä se täyttää kohta 20v ja käyttöjärjestelmänä Xubuntu 20.04 lts. Toistaiseksi ei ole ollut ZTE:n suhteen hankaluutta.

Miksi ei 5G?
Pääsyy siihen on että mökillä, joka on idässä keskellä korpea mutta järven rannassa, on ollut ongelmia jo Elisan 3G:n kanssa. Puolison 4G on toiminut mökillä Elisan kanssa kovin kehnosti ja yleensä vain ulkona. Paremmin siellä on toiminut aiemmin Telian liittymä. Siksi paluu takaisin Telian hoteisiin. Mökkiseudulla ei toimi kummankaan mainitun eikä tietääkseni minkään muunkaan operaattorin 5G.
Siksi päivitys painottui 4G:hen. Lisäksi houkuttimena oli että 4G:n sai edullisemmin kuin 5G:n. Mökillä oleskelen, lähinnä viime suvesta alkaen, useamman kuukauden. Rouva työssäkäyvänä vähemmän ja pätkissä. Tavoitteena vähintään kaksi kuukautta. Mökille matkaa tulee noin 450 km riippuen reitistä. Mökiltä käsin tehdään myös etätyötä.

Maakuntamatkailua
Käyn mökiltä myös moottoripyöräilemässä ympäröivissä maakunnissa. Lähellä on Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo eikä eteläisiinkään maakuntiin pitkä matka ole. Toisinaan olen reissussa yön tai kaksi. Sitten takaisin mökille saunaa
lämmittämään. Sillä reissussa rähjääntyy.

Muita yhteydenpitovälineitä
TV:n takakanteen on kytketty Huawei-reititin jonka kautta voi tehdä samoja asioita. Se pysynee vain kotikäytössä koska mökille mukaan otetaan vain henkilökohtaisia liittymiä. Emme ole aina yhdessä mökillä ja siksi on useita liittymiä.
Muista yhteydenpitovälineistä kerrostalossa voi mainita lämpöpatteriin hakkaajat. Henkilöt jotka häiriintyvät lapsen itkusta, perheen keskeisistä voimasuhteiden määrittelyistä, kotieläinten mekastuksesta tai eri-ikäisten ilakoinnista puhumattakaan että joskus tulee kuunneltua 70-luvun raskaampaa rockia.

Aiemmat langattomat
Ensimmäisenä käytössäni oli 80-luvulla kannettava (Raahattava.) Mobira jonka mahtavan kokoisten akkujen lataus ei moneen puheluun kyennyt. Pääasiassa toimi henkilöauton tupakinsytytyttimen varassa tai kotona verkkovirralla. Magneetilla auton kattoon kiinnittyvä antenni. Siitä eteenpäin ovat olleet eri verkkoihin perustuvat lähes käteen sopivat matkapuhelimet joissa niissäkin oli isot akut mutta ihmeempää kestoa ei silloinkaan. Kalliitakin vielä olivat. Siitä ne hiljalleen kehittyivät ja vaihtuivat aina uudempaan teknologiaan joissa yhdellä latauksella saatoi pärjätä päiväkausia kunhan sulki muutamia toimintoja siksi aikaa kun niitä ei tarvinnut. Nyttemmin olen luopunut puhelimen käytöstä lähes kokonaan ja palannut takaisin näppäinpuhelimen käyttäjäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti