lauantai 13. marraskuuta 2021

Jämsänkosken Pässinmäki

 

Kyläreissulla
Rouvan kera sadan kilometrin ajelu Jämsään katsomaan minne ammatillinen ilmailualan kollegani ja myös motoristi on asettunut asumaan. On siis edelleen työssä. 1950-luvun erittäin siisti öljylämmitteinen perinteinen puutalo jonka ensimmäinen omistaja on omin käsin rakentenut. Tämä nykyinen on sitten se toinen omistaja. Neiti-ihminen. Kolme kerrosta, runsaasti tilaa, alakerrassa sauna, autotalli, kellari sekä muuta varastotilaa. Motoristille juuri erinomainen paikka kun saa pyörän viileään mutta kuivaan tilaan suojaan ja talvisäilöön. Vintillä vieraskamari, klosetti ja muuta tilaa. Mutta ei siitä sitten muuta.

Pässinmäki

Entinen, UPM:n edeltäjäfirmojen paikallisjohtajien asuinpaikka Jämsästä pohjoiseen. Nykyisin paikka toimii majoitustilana, kokoustilana, tilausravintolana ja taidenäyttelyiden ympäristönä. Jälkimmäinen oli meidän syymme käydä vilkaisemassa millaisesta paikasta on kyse.


Andreas Alariesto
Naivistinen maalari jonka hyvinkin värikkäät ja saamenmaan kansaa kuvaavat teokset olivat pääasiassa mutta paikallinen opas jonka saimme seuraksemme jaksoi kertoa innostuneesti asioita myös historian ja henkilöiden suhteen. Kuvat otin taskukamerallani ilman salamaa. Järjestelmäkamera ei ollut mukana tällä reissulla. Tässä muutama kuva näyttelystä. Alarieston esillä olleet teokset ovat vedoksia alkuperäisistä. Kuvien yhteydessä ovat myös Alarieston laatimat tekstit.

 

 
 
Tämän lautasen kuvitus ei biokemiaa tuntevalle ole vieras aihe.
 
Muuta kuvitusta
Aulaan tullessa on vastaanotossa puusta veistetyt luonnollisen kokoiset ukko ja akka. Kerroksissa lisää taidetta joiden aiheet ovat hyvin naturalistisia ja paikallisia kohteita 1800-luvun lopulta ja niiltä main. 
 

Valokuvan tarkka maalaus.

Pronssivalu.

Maisema Korpilahdelta, muistaakseni.

Useita maalareita
Aiheet pääosin maaseudun idyllisistä näkymistä Keski-Suomesta. Tässä muutama valokuvattu teos museosta sisältä. Ulkoa löytyy lisää pronssitöitä joista yksi kuvaa ilvesnaarasta poikasineen, toinen tukinuittajaa kekseineen.

Tukkilainen, pronssivalu.

Pässinmäen puinen pässi.

Jos on aikaa poiketa
A. Alarieston teokset ovat näytillä ensi vuoden toukokuulle. Muut kuvat ovat paikallisesta kokoelmasta. Tästä niitä ei kannata sen kummemmin tutkia vaan mennä itse paikanpäälle näkemään ne oikeassa mittakaavassa. Viisi euroa hengeltä ei ole iso raha. Ja opas pitää pyytää mukaan kierrokselle jos mahdollista. Tulee paljon tietoa teoksista että perinteistä sekä paperitehtaiden historiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti