maanantai 18. heinäkuuta 2022

Kaidepuuhommia Mökillä

 

Tukea kulkemiseen
Mökin aktiivisemmatkin käyttäjät ikääntyvät, tyylillä tietysti, mutta kulkunopeus mäkimaastossa on hieman laskenut joten "suuren yleisön" toiveena oli rinnetontille kulun helppoutta ja lepopaikkoja jos hengästyttää. Aiheesta oli jo aiempia juttuja: portaat kuistille ja portaat rantaan "kuivan maan laiturille" Tyynelään.

Maalausta
Kuultomaali pintaan portaisiin. Hengittävä maali joka sisältää puunsuoja-ainetta. Tikkurilan valikoimista. Väri sekoitettiin Carlsonilla Savonlinnassa valintamme mukaan. Maalaus jatkuu uusintamaalauksella syksyllä -22 jos säät suovat. Tai vasta ensi suvena.

Kaiteet
Tilanne kehittyy ja tässä yhteydessä tuli tilaus kaiteisiin rappujen sivuihin. Ei sentään molemmin puolin vaan yksi riitti kumpaankin kohteeseen. Arvelin hankkivani kuviosahan tai -poran jolla saisi hieman muotoja kaiteisiin sillä pelkkä lauta on hieman raskaan näköinen. Aika näyttää mitä syntyy.

Portaat parkista kuistille vielä ilman kaidetta.

 
Takaportaat autoparkista kuistille ovat paikoillaan. Myös valot on asennettu.

Porras- ja polkuvalaistus
Toimii aurinkokennolla ja hämäräkytkimellä automaattisesti. Ei siis tarvitse syyspimeällä könytä portaita kuistille sytyttääkseen terassin valot. Myös liiterin/huussin polulla on vastaava valaistus mutta pylväsvaloina. Toki syysiltoina olisi kiva jos pihaterassilla eli Rötvärissä olisi vastaava valaistus. Ehkä sen voisi toteuttaa nykyaikaisilla myrskylyhdyillä jotka toimivat paristoilla tai valokennolatauksen voimalla.

Kaide on nyt myös Tyynelään vievissä jyrkissä portaissa.
 
Lepopaikka mäessä
Yllä olevassa kuvassa oikealla näkyvä laakea kivi on sittemmin muurattu kiinni viereisiin kiviin. Siihen voinee istahtaa mutta pahoin pelkään että Rouva laittaa siihen jonkin kasvin kukoistamaan. Toisaalta, ei se minua haittaa.

Muurailin kaidetyön ohessa hiiligrillille palamattoman tason.

Palonsuojausta
Terassin alle kertyy kariketta eli neulasia, käpyjä ja kuivia puiden lehtiä. Hyvä yhdistelmä saada tulipalo aikaiseksi jos grillailee sellaisessa paikassa. Hiiligrillistä kun lähtee helposti kipinöitä tai, pahimmillaan, se voi kaatua ja hehkuvat hiilet ovat tavoittamattomissa terassilaudoituksen alla. Mökillä on jauhesammutin ja sammutuspeite, vesiletku ja painevesipumppu jolla vesi nousee mökin terassin nurkalle.

Kokonaiskuvaa käyttö- ja oleskelutiloista.

Päivänvarjo sekä sadesuoja samassa. Peittää merkittävän osan Rötvärin alueesta.

Useita oleskelupaikkoja satoi tai paistoi
Kuvassa olevan Rötväri-nimensä saanut terassi oli nimikilpailun tulos. Maalattu siis sen nimisellä ruotsalaisella maalilla. (Rödfärg, svensk röd.) Muita ulko-oleskelutiloja on aitan kuisti (2 henkeä max.) Tyynelä rannassa ja, tietenkin, mökin oma terassi. Säästä ja väkimäärästä riippuen Rötväriin mahtuu väkeä eniten, sitten itse terassille jossa on säteilylämmittimet katossa, kolmantena tulee Tyynelä. Sen vetävyys on noin kuusi henkeä. Siis istumapaikkoja. Rötvärille mahtuu helposti yli kymmenenkin. Rötvärin kulmassa on vanhassa grillissä keittiöpuutarha eli maustekasviviljelmä. Vain Rötväri on esteetön luiskineen mutta kaiteita en tehnyt koska näyttävät omituisilta näin matalalla, lähellä maan pintaa, liki kauttaaltaan. Eli varovainen pitää olla kaikkien, varsinkin jos on nauttinut huimausaineita himpun verran liikaa. Päivänvarjo on Biltemasta, edullisin tarjokkaista ja runko tehty raudasta. Helppokäyttöinen, vain yksi vivun kääntö niin varjo on auki.

Päivänvarjon asennuksesta
Ei erityisiä vaikeuksia sillä rakenne on yksinkertainen ja selkeätoiminen. Sen sijaan sen jalka: kaksi ristiin laitettavaa teräskourua johon pystyputki kiinnittyy. Sen käyttö olisi vaatinut tilaa ja vastapainot tai pitkät kansipultit terassiin kiinnitykseen. Jätin ristikon laittamatta sillä neljällä läpipultilla terassiin sain pystyputken kiinni paljon pienemmällä vaivalla eikä ole mitään ristikoita kompastuttaviksi. Pakkauksen mukana tuli toinenkin pystyputki. Sen paikka on mietinnässä josko sen jonnekin asentaisi eli vaihtoehtoinen paikka varjolle.
 
Yksi puute jalassa
Koska pystyputkea ei oteta irti talvisäilytystä ajatellen on olemassa sellainen vaara että putken alapäähän kertyy vettä joka jäätyy ja jäätyessään halkaisee putken. Porasin pienen reiän mahdollisimman alas. Lisäksi muovipussi tukkeeksi yläpäähän.

Kiinnitys kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kaksi lyhyttä tukea terassin alla.
 
Joustava kiinnitys
Itse kiinnityskohta ei juuri jousta mutta sen ympäristö ottaa tuulen voimaa vastaan niin että itse päivänvarjon rakenteisiin ei tule suuria voimia vaan terassi antaa hieman periksi. Varjo saa siis heilua tuulen voimasta niin äkilliset kuormitukset osittain muuttuvat liikkeeksi ja varjolla on siten kestävyyttä tuulikuormaa vastaan. Palaan syksyllä asiaan kuinka on käynyt.

Syyskuun lopulla tavarat talvisäilöön
Kaikki oli niin kuin pitikin. Päivänvarjot ja kalusteet olivat pysyneet kunnossa syyskuun lopulle. Pientä paikkamaalaamisen tarvetta kesälle -23 on tiedossa. Kaikki rakenteet ovat kunnossa. Talven aikana on mukava miettiä mitä asioita kunnostaa tai rakentaa tontille. Ainakin kiuas menee vaihtoon. Pari säkkiä laastia ja konetyökaluja mukaan. Myös kuumankestävää laastia pitää varata matkaan.

Päivänvarjo kääntyy myös nuotiopaikan ylle.

Jatkuu...
Portaiden uusintamaalauksella ja mahdollisella kaiteiden muotoiluilla. Jälkimmäinen voisi olla oikein mukavakin homma tehdä "luovaa työtä". Kaiteisiin saisi vaikka riippumaan muutaman kukka-amppelin.
 
Syyskuussa
Laitimmainen käynti kuluvana vuonna. Kaikki oli ehyttä ja toimivaa. Mitään ei tarvinnut korjata. Kaiteisiin tein koristeporauksia. Vesipumppu ja vesiputki järvestä otettiin ylös ja pumppu autolla Tampereelle lämpimään säilöön. Pumppu saattaisi jäätyä rikki vaikka siitä olisi koetettu valuttaa kaikki vesi pois. Toinen vesiasia oli se että ison päivänvarjon putkijalka ei ole pohjastaan rei'itetty. Porasin reiän koska vesi olisi sinne mennyt ja pakkanen olisi sen jäädyttänyt jolloin putki olisi haljennut. Nyt on reikä, ei halkea. Tosin varajalkakin on. Pienempi reikäsahakin on hankittu niin saa lisää elävöittää kaiteita.

Muuta havaittua
Mökin kuistin länsipään vaakapiiru 4"x 4" on noin metrin matkalta mädäntynyt. Se pitää vaihtaa vaikkakaan mitään äkillistä sortumisen vaaraa ei olekaan. Eli puutavaraliikkeeseen on jälleen asiaa. Se pitäisi saada koko matkalle kuistin katon pystytolppia kannattelemaan. Katto on peltikatto vaan pelkkä sen paino ei ole kohtalokas mutta jos tulee kunnon lumitalvi niin silloin voi käydä hassusti.
 
Portaat Tyynelään ja reiällinen kaide. Sopivia ripustamispaikkoja amppeleille.

Illalla syyskuussa oli tämän näköistä Tyynelästä länteen.

Jatkuu toukokuussa -23
Jos henki on matkassa. Joku siellä kuitenkin käy. Perikunnan omistuksessa kun on. Parannuksia pitää tehdä silloinkin. Parivuode pitää hankkia ehyempi. Vanha on parempi polttopuuna. Niistä vuoteiden jousista voisi miettiä jonkinlaista tilataideteosta. Voisi saada aikaan kivan kaksipuoleisen kiipeilyseinän jollekin köynnöskasville. Jousia on enemmän kuin sata.
 
Tai kierrätystä
Vuoteen runko on muutoin ehyt. Jouset ja toppaukset pois ja niiden sijaan laudoitus ja kauppiaalta kaksi joustinpatjaa päälle. Eiköhän sellaisessakin vuoteessa voi muun ohessa myös nukkua.
 
Puunkaatoa
Tulevaksi suveksi on sovittu alustavasti että ammattimetsuri tulee kaatamaan pari - kolme puuta pois tontilta. Ainakin yksi koivu on riesana ja voi kaatua mökin päälle. Männyistäkin osa on vaaravyöhykkeellä. Kukahan siivoaisi räystäskourut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti