Seisomakorkeus ja tilaa
Teltta on 4 - 5 hengen seisomakorkuinen tiipii-tyyppinen yksikuorinen teltta.
Kesäkaudella olen sitä ajatellut Mökille varamajoitukseksi jos on
kuumia ilmoja kuten oli menneenä kesänä. Viikon verran telttailin aitan
takana pikkuteltassa. Ei riesaa hyttysistä eikä kuumuudesta. Uni maittoi ilmapatjalla. Nam.
Keskisalko
on melko luonnollinen paikka pikkupöydälle. Sen voi nostaa pois tieltä
ylös ulottumattomiin kun sitä ei tarvita ja alas tarjoilukorkeudelle kun
sitä tarvitaan. Pikakiinnitys on jo tehtynä. Siihen sopii tarjoilut ja
juomalasit. Pienet reunat ylöspäin lisää sekä lujuutta, vakautta ja
estää nesteiden valumista. Rouva saa siihen virkata pyöreän pitsiliinan
jossa keskisalolle reikä keskellä. Ehkä. Telttapöytä syntyy, sentään,
yhdestä osasta: pesuvadin pohjaan on
sellainen hyvä laminoida. Jos haluaa sieleän yläpinnan niin vadin ulkopuolelle ja toisinpäin sisäpuolelle. Muoto on vadissa jo valmiina mutta reikä
keskelle pitää tehdä. Salko koostuu neljästä sisäkkäin menevästä
teräsputkesta. Pöydän voi sujauttaa pois salosta kuljetuksen ajaksi.
Littoinen osa mahtunee takalaukun telineen alle kunhan teen sille
kiinnikkeen.
Teltta koepystytettynä
Mökkireissulla oli aikaa hieman tutkia telttaa ja sen pystytystä. Ohjeesta poiketen sen voi pystyttää varsin helposti yksinkin. Ohjeessa siis puutteita ja työjärjestys eri.
Pystyttämiseen meni noin 25 minuuttia ensikertalaiselta. Hommaa hidasti vielä muutamat asiat kuten kiinnitysnyörien purkaminen. Nyttemmin tapahtuisi nopeammin.
Keskisalon alapäähän laitoin lapun alle.
Teltta pystyssä ja korituolit antavat mittakaavaa. Tuolit mahtuvat myös sisälle.
Kulku helppoa sisään ja ulos.
Teltan takasivulla iso ja säädettävä ilmanvaihtoaukko.
Teltan hattu
Mallia Nuuskamuikkunen. Kiinnitetään reunoistaa Velcro-tarroilla. En erityisesti luota niihin. Pitänee tehdä jokin varmistava ratkaisu.
Hyttysverkko sujettuna. Teltan muoto on selkeä.
Pakatessa selvinnyttä
Teltta mahtuu varsin hyvin pakkaukseensa. Asiaa helpottaa jos laskostelee teltan siististi eikä niin kuin tällä ensimmäisellä pystytyskerralla jossa vain mysöin teltan kantokassiinsa. Kassiin ei mahdu keskisalko vaan sen pakkaus on erillinen. Mahtuu moottoripyörän takalaukkuun tai sen päälle.
Teltta kankaan sähköisyys
Kuivana, liki helteisenä iltapäivänä, telttaa pakatessa sen kangas oli hieman sähköinen. Veti puoleensa kuivia lehtiä ja neulasia. Asia korjaantunee itsekseen teltan vanhetessa.
Odotusarvoista
Koska teltta on isohko niin sen sisätila ei yhdellä eikä kahdella hengellä lämpene. Ilman poistoaukkoa ei voi säädellä. Muita aukkoja kyllä eli ns vetoa ei tarvitse kärsiä. Huonoselkäiselle seisomakorkeus riittää ja voi siksi pukeutua seisaaltaan. Säilytystilaa on vain lattialla sekä lisäksi kaksi vetoketjutaskua lattiatasossa. Jos on telttatuoleja niin niiden päälle voi laittaa varusteet kuivumaan. Pitänee keskisalon yläosaan tehdä kolmen koukun pikku teline niin saa kamppeet ja päiväkäytössä makuuvarusteet roikkumaan pois jaloista.
Vaatii tilaa ympärilleen
Teltta itsessään vie tilaa mutta lukuisten nyörien osalta tarvitaan tilaa paljon enemmän. Ihan pieneen väliin tämä teltta ei mahdu. Tarvitaan noi kaksi auton parkkiruudun kokoista aluetta teltan vakaaseen pystytykseen.
Ohje jota ei yksinkään tarvita. Pystytys on erittäin helppo.
Muuta havaittua
Jos pystyttäjä on kovin lyhytkasvuinen niin teltan hattu pitää laittaa ensitöiksi. Pidempi yltää hatuttamaan hieman kurkotellen.
Käyttötarkoituksia
Mökillä lisätilana tai vain ulkomajoituksena jos on kuuma ja hyttysiä. Neljä aikuista mahtuu nukkumaan varsin hyvin mutta kahdelle tila on jopa ylellinen. Voi kalustaa telttatuoleilla. Myös keskisalkoon kiinnitettävä pöytätaso tulee olemaan tarpeellinen
Tein pöytätasolle säädön
Ratkaisu
oli helppo sillä varastoistani löytyi pala pom-muovia tankona. Mustaa,
joustavaa mutta helposti sorvattavaa. Siihen tein lyhyen ohjauksen
pöytätason kiinnitystä varten ja toisen kavennuksen johon sovitin
letkusiteen. Sitä löysäämällä voi pöytätasoa nostaa tai laskea.
Tarvitaan vain ruuvimeisseli tai normisti matkassa oleva
monitoimityökalu. Pöytätaso toimii siis yöpöytänä alhaalla tai sen voi
nostaa korkealle ettei vie tilaa. Pöydän teen lasikuidusta. Reuna
kääntyy hieman ylöspäin. pitäisiköhän pöytätasossa olla reikiä?
Halkaisijaa vielä mietin. Puoli metriä on liian vähän mutta metri jo
liikaa. Ei kestä keskisalko. Toki sitä voi vahvistaa laittamalla
alumiiniputkea tai muoviputkea sen sisään. Paino lisääntyy mutta ei liene kovin haitaksi. Tätä telttaa kun ei ole
tarkoitus kantaa metsään vaan kuljettaa mukana moottoripyörällä tai
autolla. Kuormitus salkoon kohdistuu pääosin pöydän kiinnityskohtaan.
Keskisalossa on sijaintinsa puolesta säädettävä holkki. Sen yläpuolelle tulee pöytälevyn kiinnitysholkki. Yläpuoli vasemmalla.
Vastaava rakenne
Sama materiaali ja sille letkuside jonka kireyttä säätämällä saa pöydän liikkumaan käsipelissä salossa tai pysymään paikoillaan kuten nostamalla sen niin ylös että ei ole lainkaan tiellä vaikka alla seisoisi. Pöytälevy voi siten olla melko iso.
Oikeanpuoleista pöytätason kiinnikettä voi liikuttaa ylös ja alas. Alapää vasemmalla.
Alapäässä muovitulppa
Pahaa pelkään että nurmikolle leiriytyessä voi käydä niin että keskisalko painuu helposti maan sisään etenkin jos maa on kosteaa tai se on soraa. Samalla pohjakangas voi vaurioitua. Ohessa telttakangas jää korkeussuunnassa löysäksi. Pitää tehdä noin 10 cm halkaisijaltaan levy jossa on kuppi keskellä keskisalon sijoittamiseksi siihen. On pohjakankaalle ystävällisempi.
Vasemmalla paikallaan pysyvä osa ja paksumpi osa on liukuva. Molempia voi siirtää yhdessä tai erikseen sopivaksi katsotulle korkeudelle. Avaimella osa kiristetään paikoilleen.
KiintoavainSillä voi kiristää ja löysätä kumpaakin pöydän keskiosaa. Pienempi osa, yllä kuvassa vasemmalla, löytänee vakiopaikkansa kunhan käyttöaika kohtaa. Siihen vaikuttaa se mikä on leirintätuolien istumakorkeus. Kun teltassa puuhaillaan muuta niin pöydän voi nostaa seisomakorkeudelle tai aivan ylös ulottumattomiin. Avain roikkunee narusta pöytälevyn alla. Pysyy matkassa ja löytyy helposti. Sillä kiristeään pöytälevy niin että keskisalko ei vaurioidu eikä taivu.
Pöytälevyn kiinnityskierteet, 4 kpl M6, ylös ja alas liukuvassa osassa.
Pöytälevyä lukuun ottamatta kaikki osat mahtuvat keskisalon säilytys/kuljetuspussiin.
Pöytälevy
Laminoin pöytätason lasikuidusta jonkin vadin pohjaa vasten. Jätän matalat reunat sekä jäykisteeksi että tavaroiden pysymiseksi pöydällä. Mikäli läikyttää juomia niin pöytä ei herkästi vuoda teltan lattialle joka on vesitivistä lasikuituvahvisteista muovikalvoa. Voi tavarat kastua jos niin käy. Mietin vielä onko soikea muoto parempi kuin pyöreä. Soikeaan saisi enemmän pinta-alaa ja silti se ei olisi kovastikaan tiellä. Tuskinpa salon ympärillä kauheasti tulee pyörittyä. Korttipelejä en harrasta.
Pöytälevyn muotti hankittu
Ylöjärven Hurrikaanista löytyi saavi jonka pohja on sopivan muotoinen. Siihen voin lamioida reunallisen pöytälevyn. Tulee pyöreä. Mietin kyllä voisinko tehdä niin että keskisalko ei menekään keskeltä pöytää läpi vaan hieman sivummasta. Toisaalta voin tehdä vaikka kaksi erilaista pöytälevyä. Saavi jatkanee hommiaan mökillä. Se ei muottina olosta kärsi.
Saavin pohja vahattu
Laitoin silikonivahaa saavin pohjaan ja hieman sivuillekin. Sen tarkoitus on estää hartsin tarttuminen saaviin. Käytän pöytälevymateriaaleiksi kolmea "ainetta". Ensin katkokuitulasista silppua muodostamaan vahvuutta ja pohjaksi pala lasikuitukangasta. Hartsina käytän polyesteriä. Paha haju tehdessä mutta ulkona tehtynä se ei häiritse. Loppukovetus sisätiloissa pari päivää. Sitten irrotus muotista ja viimeistely. Reuna tulee olemaan ylöspäin noin 10 millimetriä. Keskelle tulee lyhyt holkki joka estää pöytätason heilumisen keskisalon suhteen ja jakaa kuormituksen pitkälle matkalle siten että salko kestää rasitukset jos vaikka tulee nojatuksi pöytätasoon hieman raskaammin.
Saavin pohja muottina. Keskellä holkin muotti liimattuna saavin pohjaan pohjaa puhkomatta.
Rakenteen tukevuus
Pöytätason yläpuolelle tulevat ympyriäiset urat jotka saavin pohjassa ovat ulokkeet. Se jäykistää pöytälevyn. Saattaa urista olla apua jos vaikka juomaa läikkyy. Pöytälevyn halkaisija noin puoli metriä. Esitetyt rakenteet jakavat mahdolliset vääntörasitukset keskisalkoon pitkälle matkalle. Salko on keveyden vuoksi varsin ohutseinäistä putkea.
Saavin kohtalo
Mökille käyttöön. Ainahan saavia tarvitsee. Sillä on hyvä kuskata melkein mitä vain. Vaikka tyhjentää huussin "varasto" kätevästi. Voi olla että se jää siihen käyttöön kunnes saan laitettua kompostorihuussisysteemin toimintaan. Mökkikauden aikana yritän asiasta selviytyä. Mieluimmin heti.
Mitoitus ratkaisee
Pitää miettiä pöytälevylle maksimikoko ja tehdä hieman pienempi. Kaksi asiaa määrittelee: teltan käytännön tilat ja, pääosin, kuljetustilat. Painoa lasikuidusta ei juuri tule. 1400 Californiassa ei sivulaukkujen ja rungon väliin mahdu mitään. Ehkä takalaukun alle voisi saada mahtumaan. Soikea pöytä puoltaisi silloin paikkaansa. Jos sivu- tai takalaukkuun ajattelisi pakata niin tulisi kovain pieni pöytä. Toki taitettavaa pöytää voisi harkita. Ehkä tulee liikaa "liikkuvia" osia.
Hartsi ja kovetin. Lasikuitukangasta ja katkokuitukangasta kyllästämään ryhdyn näillä.
Vaha johon hartsi ei tartu. Toimii polyesterille sekä epoksille.
Katkokuitulasia ja polyesterihartsia mukautettuna saavin pohjan muotoihin. Tulee erittäin jäykkä.
Kovettumisen jälkeen
Tulevalla
viikolla (18) joudan jälleen Verstaalle. Kovettumimen on silloin jo
riittävää että voin irrottaa lasikuituosan saavin pohjasta ja siivota
saavin. Sisäpuoli ei tahriutunut lainkaan. Ulkopuolelta hartsi irtoaa
varsin helposti vaikka vain pohjassa käytin irrotusainetta. Ulkoreunan korkeus tulee olemaan noin 5 millimetriä ja ainakin osan kappaleeseen jäävistä urista pakkeloin piiloon. Kuvassa näkyvän alapinnan hion karkeasti ettei siihen loukkaa sormiansa sillä lasikuitutikut ovat teräviä joita avoinaisessa käsinlaminoinnissa jää helposti. Viimeiseksi maali pintaan. Pitää miettiä sopiva teenma millainen maalaus on otollinen. Jotain pubiin viittaavaa vai matkalullinen maisemajuttu tai jotain moottoripyöräilyyn liittyvää. Kerran minulla oli teltta jossa oli vaaleaan sisäteltan kankaaseen tuttu taiteilija piirtänyt kolmella eri värillä freskot kaikille neljälle seinustalle. Tusseilla. Pyysin kokoontumisissa tyttäriä katsomaan freskoja. Lamput olin virittänyt ulko- ja sisäteltan väliin niin ulkoa ei nähnyt sisälle mutta sisällä oli valoisaa.
Irroitus saavin pohjasta
Kuten komposiittialan tekijät tietävät niin polyesterivalu kutistuu kovettuessaan. Piti käyttää hieman voimaa että valos irtosi saavin pohjasta. Valoksessa on urat jotka täytin tavallisella pakkelilla. Nyt pöytälevy on hyvin vääntöjäykkä vaan ei paina paljoa. Pakkelin kovetuttua hion pöydän sileäksi kaikin puolin ja leikkaan sen reunan noin viisi millimetriä korkeaksi. Pysyy tavarat pöydällä vaikka kävisi kovempikin tuuli. Oletan että keskisalko heiluu hieman tuulisella säällä.
Seuraavaksi pakkelia uriin ja kuplakohtiin. Pakkelin kovetuttua siistintä ja maalaus. Vihreäksi vai valkoiseksi?
Pöytälevyn siistiminen
Reunan leikasin noin 10 millimetrin korkeuteen. Valokseen jääneet ilmakuplat pakkelilla umpeen ja hieontaa. Ensin karkeampi hionta, korjauspaklaus ja tarkempi hionta. Myös alapinta saa hieman hiontaa.
Pöydän reunan korkeus
Leikkauksen jälkeen noin kymmenen millimetriä. Jos sattuu niin että vaikka limutölkki kaatuu pöydälle niin neste jää siihen pois pyyhittäväksi eikä sotke telttaa.
Pakkelin kovettumista odotellessa
Tein pöytälevyyn neljä reikää uppokantaruuveille. Ruuvit kiinnittyvät nyt malliksi salossa liukuvaan holkkiin. Sen saa myös pois ja takalaukkuun tai muualle varsin litteästi mukaan matkalle. Ruuvien sijaan mietin jonkinlaista pikakiinnitystä. Ehkä jonkilainen lyhyt kierre.
Pitkä kiinnitys keskisalkoon
Siksi että mahdollinen painavampi nojaaminen pöytälevyyn jakaantuu keskisalkoon pitkälle matkalle niin salko ei taivu tai litisty ihan helposti jos käy vahinko.
Pöytätason kiinnitysruuvit pöydän yläpinnassa. Seuraavana maalaus.
Väliaikainen kiinnitys suoraan liukuvaan muoviosaan. Siihen väliin tulee jonkinlainen pikakiinnitys. Oikealla pikasäädettävä osa joka määrittelee kullosenkin pöydän korkeuden.
Pöytä kattoon
Pöudän kiinnitysosassa on myös kiristin jonka voi säätää niin että pöytätason voi liu'uttaa teltan kattoon keskisalkoa myöden. Silloin se tukkii osittain teltan katossa olevan verkko-osan eli hidastaa ilmanvaihtoa. Voi olla tarpeen viileillä ja tuulisilla säillä. Samalla pöytä on pois tieltä.
Pöydän säde
Eli pöydän reunan etäisyys keskisalosta. Sitä mietin jonkin aikaa sillä jos pöytälevyyn sattuu nojaamaan raskaasti niin se voi taittaa keskisalon. Mitä isompi säde sitä suurempi voima. Silloin teltta romahtaa. Siksi pöytälevystä tuli pyöreä ja suhteellisen pieni. Mutta kyllä siihen kahden hengen lounas mahtuu ja juomat oheen. Tukea nousemiseen ei taida kannattaa ottaa.
Pohjamaali paljastaa. Kuvassa alapuoli ja kiinnityskohta. Sillä ei ole väliksi olla siisti.
Vain grogilasit puuttuvat. Alta musta, päältä tiilenpunainen.
Tiipii on suht kevyt
Myös pakettinsa on sopivan muotoinen: litteä ja nelikulmainen. Mahtuu takalaukkuun sopivasti tai sen päälle. Paras paikka olisi takasatulalla noin painon suhteen. Alempana on linkki telttoihin joita olen käyttänyt ja käytän lähitulevaisuudessa jos siihen on tarvetta. Myös keskisalko mahtuu takalaukkuun.
Tässä tämän hetken teltat.
Jatkoa tulee kunhan joudan Verstaalle...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti